Infectiebestrijding

Hygiëne

Hygiëne is de belangrijkste manier om infecties te voorkomen. Door te werken aan het voorkomen van worminfecties, voorkom je tegelijkertijd ook infecties met andere parasieten, bacteriën of virussen. Infecties zijn in ontwikkelingslanden de belangrijkste bron van ziektes.

Wormen eten een deel van het toch al weinige voedsel dat de kinderen krijgen

Een worminfectie betekent wormen in de darmen. Deze wormen groeien en vermenigvuldigen zich met het voedsel dat het kind binnen krijgt. Kinderen in ontwikkelinglanden krijgen al te weinig goede voeding binnen. Het tekort wordt door de wormen nog groter.
Directe gevolgen van een worminfectie zijn buikpijn, krachtsverlies, gebrek aan eetlust. Soms zijn de darmen verstopt en is de buik opgezet door de grote hoeveelheid wormen. Op de langere termijn groeien de kinderen onvoldoende, en hebben ze minder weerstand tegen infecties.

Changing Lives bestrijdt worminfecties via

  • behandeling

De meest voorkomende infectie is met aarsmaden: dunne wormpjes van enkele centimeters lang. Deze wormen kunnen gedood worden met een kuur van twee tabletten. Changing Lives financiert medicijnen ter bestrijding van worminfecties.

  • preventie

Behandeling van personen met een wormeninfectie is ook preventie. Deze mensen kunnen dan anderen niet meer besmetten.
De belangrijkste vorm van preventie is educatie: uitleg hoe je besmet raakt, en uitleg hoe je besmetting kan voorkomen. Handen wassen, toiletten gebruiken, slippers dragen en voedsel veilig bereiden en bewaren zijn hierin van groot belang. Met dezelfde maatregelen voorkom je ook diarree en voedselvergiftiging.
Changing Lives financiert onderwijsmateriaal en toiletten.

 

handenwassen_lerares_kind toiletcomplex

Wormenkuren

In 2011 (voor de formele oprichting van Stichting Changing Lives) hebben we individuele donaties onder andere besteed aan medicijnen ter bestrijding van worminfectie. Via scholen hebben we voor circa 600 kinderen de behandeling gesponsord.

wormenbuik