Gebitsverzorging

tandenpoetsinstructie zeg ns aaa

Een slecht gebit draag je een leven lang mee

Bij de schoolkinderen in Bangladesh zie je veel slechte gebitten. Van tanden poetsen hebben kinderen wel gehoord, maar het doen is heel wat anders. Van vieze tanden heb je niet direct last, dus tanden poetsen lijkt niet belangrijk. Tandenborstels zijn duur, dus poetsen gaat met de vinger. De lokale tandpasta bestaat uit houtskool, dat schuurt wel erg hard en je tanden worden er niet echt wit van.
Gevolgen van een slecht gebit zijn kiespijn en (soms ernstige) infecties. Met een slecht gebit kan je niet goed kauwen, waardoor het eten minder goed wordt verteerd. Als een tand of kies eenmaal beschadigd is, kan het niet meer hersteld worden. Een rotte kies trekken is meestal de enige betaalbare optie in ontwikkelingslanden.

Changing Lives gaat voor gezonde gebitten via

  • educatie

Kinderen, ouders, onderwijzers en gezondheidswerkers krijgen les in het belang van een goed gebit. Ze leren hoe ze hun tanden goed kunnen poetsen, en hoe ze dat aan de kinderen kunnen overbrengen. Changing Lives financiert lesmateriaal dat de onderwijzers en de gezondheidswerkers kunnen gebruiken als zij hun kennis weer doorgeven aan de kinderen.

  • tandenborstels en tandpasta

Om goed tanden te poetsen heb je de juiste materialen nodig. Een gezin in een ontwikkelingsland besteedt haar geld vaak aan zaken die nodig zijn om op korte termijn te overleven. Artikelen voor gebitsverzorging lijken dan een luxe product en worden niet aangeschaft. Changing Lives financiert tandenborstels en tandpasta zodat kinderen het geleerde ook in de praktijk kunnen brengen.

poster_toothbrushing2