Drinkwater

afwassen bij pomp handen wassen bij pomp

De waarde van water besef je pas als het er niet is

Verbazingwekkend vonden wij het. Heel veel kinderen (en ook volwassenen) drinken te weinig. Veel mensen drinken maar één tot twee glazen per dag.

Gebrek aan kennis over het belang van voldoende drinken is de grootste oorzaak. Mensen weten niet dat ze meer moeten drinken, en dat ze anders klachten krijgen. Weinig drinken is “normaal” in het Bengaalse leven.
Een andere belangrijke oorzaak is dat veilig drinkwater op veel plaatsen niet te krijgen is. Het is vervuild, besmet of bevat giftige stoffen die in de grond zitten. Daardoor kan je van meer water drinken ook ziek worden.

Door onvoldoende te drinken raak je uitgedroogd: je krijgt hoofdpijn, je voelt je zwak en moe, je raakt snel oververhit. Je krijgt buikpijn door harde ontlasting, en pijn bij plassen door de sterk geconcentreerde urine en de blaasontstekingen die je daardoor krijgt. Uiteindelijk gaat je hele lichaam steeds slechter functioneren en gaat je weerstand tegen andere ziektes omlaag.

Changing Lives bevordert voldoende drinken met

  • educatie

Kinderen, ouders, onderwijzers en gezondheidswerkers krijgen les in het belang van een voldoende drinken. Ze leren welke winst voldoende drinken oplevert, en hoe ze daar een gewoonte van kunnen maken. Changing Lives financiert lesmateriaal dat de onderwijzers en de gezondheidswerkers kunnen gebruiken als zij hun kennis weer doorgeven aan de kinderen.

  • veilig drinkwater

Veilig drinkwater is in sommige gebieden moeilijk te krijgen. Changing Lives financiert arsenicumvrije waterpompen.

Arsenicum in het drinkwater in Bangladesh

In het zuiden van Bangladesh is veel oppervlaktewater zout geworden, doordat orkanen zeewater het land in hebben geblazen. Het weinige beschikbare zoete oppervlaktewater is vervuild en moet gezuiverd worden. Water uit de grond, dat wordt opgepompt, bevat arsenicum, een giftige stof die hier van nature in de grond zit. Door extra diep te boren, kan arsenicumvrij water worden opgepompt, maar dat maakt die pompen 10 keer duurder dan “gewone” pompen.

 les over water